2013 m. spalio 3 d., ketvirtadienis

Kodėl masiškai genda Lietuvos vaikų dantukai?



     Pamenate tokią reklamą – „Mamos žino viską, viską“? Tokios jau tos mūsų mamos. Jos visada rūpinasi ir stengiasi, kad jų vaikams būtų viskas gerai. Jos mus rengia žiemą, rūpinasi mūsų sveikata, domisi naujausiais medicinos laimėjimais ir tuos laimėjimus taiko mums. Mūsų dantukai, odelė, plaukučiai yra nenuilstamo jų rūpinimosi objektas. Jos tempia mus pas gydytojus reikia ne reikia, dėl profilaktikos, apsidraudimui. Maitina mus vaistais ir sveiku maistu. Jos visada susirūpinusios (bent jau geros mamos) savo mylimų vaikų ateitimi ir gerovę. Tai nuostabi mamų savybė. Visada prisimenu savo mamą su ilgesinga meilę ir žaviuosi matydamas kaip mano žmona myli mūsų vaikučius. Dievas davė moterims šia savybę ir niekas negali paneigti, kad be mamos vaiko gyvenimas tampa baisus. Niekuo neįmanoma pakeisti motinos meilės ir šilumos. Būtent šią mamų savybę gerai ištyrinėjo geriausi pasaulio universitetai, kurie rengia protingus marketingo specialistus. Didžioji dalis reklamų nukreipta būtent į šias, įgimtas, mūsų mamyčių savybes. Moterys tiesiog negali pasipriešinti įtaigai, jos įsitikinusios, kad visi tie elgesio modeliai, kurie indoktrinuojami joms per televizija, mokymus ir aplinką, yra būtent jų pačių noras ir mintys, nes jos gi ŽINO VISKĄ, VISKĄ. Tai sena kaip pasaulis taktika, pirmas ją panaudojo žaltys Edeno sode. Jis nenuėjo pas Adomą (tuo metu gyvatės dar vaikščiojo ir tik po prakeikimo pradėjo šliaužioti rydamos dulkes), šėtonas įtaigiai pradėjo gundyti būtent pirmąją moterį – Ievą. Tas gundymas taip pat buvo nukreiptas į „rūpinimąsi“ Dievo sutverto žmogaus gerovę suteikiant tariamą žinojimą – JUMS ATSIVERS AKYS ir JŪS TAPSITE KAIP DIEVAI. Ievos patiklumas ir Adomo nesugebėjimas būti tikra šeimos galva, atsirūgo mums visiems su kaupu. Šėtonas niekada nieko gero nepasiūlo, viskas tėra gundymas ir kaip pasekmė bjaurastis ir žlugimas.

   Nieko naują po saule ne vyksta ir dabar, metodai tie patys.

  Prieš porą dienų mano kaimynas, senas (jam 75 metai) Anglų kalbos mokytojas Noel‘is, kuris mus su žmona ir vaikais tik atvykus į Angliją intensyviai mokė kalbos, pasikvietė į svečius išgerti arbatos su pienu. Besišnekučiuojant prie židinio, atėjo jo jaunesnysis brolis Tony‘s (65 metų) ir pradėjo skųstis dantų skausmu. Jis ruošėsi eiti pas dantistą. Tada aš pasakiau, kad nei aš nei kas nors mano šeimoje nebeturime problemų su dantimis, nes aš nesivalau dantų jau 8 metus, o žmona su vaikais apie tris metus (jau rašiau apie priežastis paskatinusias nustoti valytis dantis straipsnyje „Visuomenės vėžys“). Argumentus kodėl aš nusprendžiau taip pasielgti, pasakojau savo kaimynams visiškoje tyloje, nepasitikėjimo (kaip man pradžioje pasirodė) atmosferoje. Man pasirodė, kad jie buvo tiesiog priblokšti (bent jau Tonis kuris vis stengėsi įsižiūrėti kaip atrodo mano dantys, todėl jam padėdamas aš kuo plačiau stengiausi šypsotis rodydamas baltus ir sveikus dantis), bet Noelis, man baigus pasakojimą, pašoko nuo krėslo ir pradėjo purtyti mano ranką. Tada jau buvo mano eilė nutilti be žado, nes Noelis pradėjo pasakoti, jog jis nustojo valytis dantis lygiai prieš devynis metus, kadangi prasidėjo parodontozė ir kitos dantų problemos. Nepadėjo jokie gydymai ir tada jis prisiminė savo senelį ir tėvą, miestelio policijos viršininką, kurie buvo kategoriškai nusistatę prieš bet kokį dantų žalojimą pastomis ir šepetėliais. Jie abu (ir senelis ir tėvas) mirė su savo sveikais dantimis. Kai Noelis nustojo valytis dantis, viskas sugijo kelių mėnesių laikotarpyje ir jis daugiau nei karto ne buvo pas odontologą (įsivaizduojate kokie nuostoliai aferistų sistemai, nes nuo vieno žmogaus dantų valymosi ir kaip pasekmė gydymo, per metus jie surenka iki pusės tūkstančio svarų pajamų). Nojelis buvo laimingas kaip vaikas, nes apie savo sprendimą nebesivalyti dantų jis bijojo prasitarti netgi broliui, kuris gyvena su juo viename name. Visuotinė marketinginė opinija (paremta tariamais moksliniais išvedžiojimais ir statistika) tokia galinga, kad netgi mintis nesivalyti dantų yra tapusi „šventvagiška“. Visiems atrodo, kad tai nevalyvumo ir apsileidimo ženklas. Įteigti vaizdiniai sukuria mūsų sąmonėje vienintelį supratimą, kad nevalyti dantys tai nepriimtina, tai smarvė, ligos, skausmas ir ESTETINIO vaizdo praradimas. Būtent dėl estetikos (holivudinė šypsena), o ne dėl sveikatos, praėjusio šimtmečio pradžioje buvo imtasi masiškai valytis dantis. Tik vėliau tai tapo tariamos sveikatos požymiu.

  Nesivalyti dantų, mums per prievartą įteigtais metodais, nėra toks lengvas dalykas kaip gali pasirodyti iš pradžių. Juk maisto likučiai nepašalinami natūraliai, liežuviu. Todėl dėl savęs aš sukūriau visą sistemą kaip turi būti natūraliai prižiūrimi dantys. Tam reikia trijų dalykų – vandens, dantų krapštukų ir medžiaginių servetėlių (geriausiai minkštos drobės). Ryte ir vakare išskalauji burna paprastu šiltu vandeniu ir nuvalai apnašas medžiagine servetėle, nepažeisdamas nei esamos burnos gleivinės mikrofloros, nei plono apsauginio dantų sluoksnio, dantys tampa balti kaip karoliukai. Blogas kvapas kaip reiškinys, nesivalant dantų šiuolaikiniais metodais, prapuola jau pirmąją savaitę ir niekada, net po baliaus nebuvau susidūręs su šiuo nemalonumu. Valantis dantis marketingo specialistų mums įteigtu būdu, blogas kvapas pasireiškia jau po poros valandų išsivalius dantis (todėl yra pasipelnoma dar ir iš visokių dantų skalavimo skysčių pardavimo). Dantų krapštukai turi būti visą dieną ir jais švelniai išvalomi tarpudančiai. Esami sugedę dantys (turiu pora nuo tų laikų kai dar priklausiau dantų šveitimo aferos adeptų gretoms) pasidengė kažkokiu apsauginiu sluoksniu, kuris nebeleidžia jiems daugiau trupėti. Viskas labai paprasta, pigu ir kas svarbiaus sveika.

p.s. Labai gailiuosi, kad savo stebėjimus vykdžiau per ilgai, todėl leidau savo žmonai žaloti save ir mūsų vaikučius beveik penkis metus nuo to laiko, kai pats nustojau valytis dantis. Bet kitos išeities ne buvo, nes jei tik pasakydavau, kad nesivalau dantų, tuojau pat suveikdavo atmetimo reakcija pas klausančius, tame tarpe ir pas mano žmoną. Vaikučiai ir žmona tik paskutinius tris metus pamiršo, kas yra dantų skausmas, kai naudodamasis savo šeimos galvos valdžia pareikalavau  nustoti save žaloti. Iki tol skaudantys dantukai buvo dažnas mūsų namų rūpestis. Mažoji mano dukrytė labai sugadino pieniškus dantukus visomis tomis pastelėmis ir šepetukais, kurie buvo užliejami limonadu ir saldumynais, bet dabar jie yra tokie pat kaip ir buvo, jų būklė ne blogėja, o pastovus dantų skausmas praėjo negyžtamai netgi geriant coca colą ir užsikandant čipsais (kartais mes neatlaikom prašymų ir nuperkam). Jie iškris ir tikiuosi aferistų sukurta smegenų plovimo mašina bus bejėgė pavesti ją vėl dantistų korporacijų pinigų nešėja, gadinant dantų pasta ir šepetėliais pastovius dantukus. Labai sudėtinga atsilaikyti prieš totalų spaudimą. Visuomenės nuomonės formavimo buldozeris „moksliškai“ ir „statistiškai“ per žiniasklaidą, mokyklas, valstybines institucijas naikina bet kokį bandymą pasipriešinti jų nešvariam bizniui (juk aferistai Lietuvoje jau įvedė privalomas pažymas vaikams dėl dantukų patikrinimo). Ta proga prisiminiau neįtikėtinai išmintingą politiką, Vinstoną Čerčilį, jis sakė: „Aš tikiu tik ta statistika kurią suklastoju pats“.

Su broliška meile ir rūpesčiu

Esavičius

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą