2012 m. gruodžio 28 d., penktadienis

Lietuvos teisininkai neverti Anglijos indaplovių atlyginimų?






   Lietuvoje yra 80 advokatų gyvenančių vien iš to, kad teikia valstybės garantuojamas teisines paslaugas ir dar apie 500 gynėjų šias valstybines paslaugas gali teikti tuomet, kai pas juos nebelieka mokių klientų (o taip būna labai dažnai). Pagal patvirtintus valstybinius įkainius šiems advokatams yra mokamas 17 litų (į rankas) atlyginimas už vieną darbo valandą, nežiūrint ar tu dirbi viršvalandžius, naktinius ar švenčių dienomis. Tai yra 3,95 svarai per valandą.

  Anglijoje, (į kurią aš nuo šlovingųjų kolchoznikų valdymo pabėgau kartu su šeima), jei tu visiškai nieko nesugebi daryti, arba esi tik atvykęs emigrantas nemokantis kalbos, eini į laikino darbo agentūrą (jų čia begalės ant kiekvieno kampo) ir jau kitą dieną tu plauni indus arba rūšiuoji siuntinius už myzerinį 6,19 svaro atlyginimą per valandą. Atlyginimas didėja priklausomai nuo to ar tu dirbi naktį ar viršvalandžius (apie 50 proc.) ar švenčių ir poilsio dienomis (iki 200 proc.).

  Tiesa pasakius aš net neįsivaizduoju kaip reikėtų gyventi už minimalų 6,19 svarų per valandą atlyginimą, nes nuo pat atvykimo į Angliją dienos, mane Dievas laimino ir aš galėjau uždirbti vidutinę Anglišką algą (šiuo metu uždirbu daugiau, nes turiu savo įmonę). Tuo labiau aš negaliu įsivaizduoti kaip išgyvena  žmonės Lietuvoje gaudami 17 Lt per valandą? Lietuvoje buvau šią vasarą ir buvau šokiruotas kokios nepateisinamai aukštos kainos viskam. Maisto prekės, drabužiai ir būsto išlaikymas Lietuvoje kainuoja tikrai brangiau negu Anglijoje.

   Mieli jaunuoliai, svajojantys apie "valdišką" darbą Lietuvoje, siūlau dar kartą apmąstyti šiuos skaičius:

  Lietuvos advokatas, 3,95 svarai (17 Lt) per valandą; Anglijos indaplovės 6,19 svarai (apie 27 Lt) per valandą. Per dvidešimt Lietuvos nepriklausomybės metų, sovietinių kolūkiečių nomenklatūra (ir kairė ir dešinė), titaniškomis pastangomis sugebėjo padidinti Lietuvos advokatų atlyginimą ir jis jau beveik siekia du trečdalius Anglijos indų pjovėjų atlyginimo dydį. Nepraeis nė dvidešimtmetis ir jų atlyginimai gal būt susilygins (aišku jeigu Anglai nebekels savo minimumo, kas yra mažai tikėtina).  

     Be je, Anglijoje  jei tu uždirbi per metus tik 32 890 Lt (7475 svarų), tu valstybei neprivalai mokėti visiškai jokių mokesčių. Nes Anglija (skirtingai nei sovdepijos kolchoznikų valdoma Lietuva) ne apilėšinėja ubagų. Ir jei esi bėdžius gaunantis tik minimumą, tau visa medicininė apsauga, gydymas ligoninėse,  dantų taisymas, VISI VAISTAI, teisinės advokatų paslaugos (įskaitant visas civilines bylas) tavo būsto nuomos mokesčiai ir t.t. kompensuojami iš valstybės biudžeto. Visa tai galioja ir pensininkams.






p.s.    Jaunuoliai besirengiantys gyvenimui mastykite, jei turite kuo mastyti. Tris, keturis metus gyventi apšnerkštuose Vilniaus univero bendrikuose. Visus tuos metus valgyti silkių galvas, dalinantis jas su su tarakonais. Mokant žvėriškas kainas už abejotinos kokybės studijas, pas tokius konstitucinių dvasių šamanus kaip Kūrys. Ir visą tą siaubą kęsti vardan ko? Vardan svajonių karjeros Lietuvos advokatūroje už septyniolika litų per valandą, visą likusį gyvenimą gyvent nuo įmokos iki įmokos skandinaviškiems bankams, už dviejų kambarių, pagerintos planuotės "Chruščiovkę" kokioje nors plikbajorių dominijoje arba burundunkiemyje?


Tiesiog mąstykite.

Su meilę ir rūpesčiu
Esavičius

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą